Scrisoare deschisă către DNA

ACTUALIZARE:  Scrisoarea a fost trimisă la DNA cu poşta rapidă. Speram să nu aibă soarta ultimului control… cel de la Guvern. Tănase spunea atunci: „Au venit două doamne drăguţe şi le-am dat un birou sa verifice unele documente”.

„Dragă DNA!

Deși îmi trec fiori pe șira spinării ori de câte ori îți aud inițialele, deși mă cutremur, văzându-te braț la braț cu oameni despre care până mai ieri puteam jura că-s curați ca lacrima iar acum își zăngăne cătușele pe treptele tale, deși mă întreb dacă mai există vreun ins sus-pus din România de azi care sa nu se afle pe lista ta neagră, m-am hotărât, iată, să-mi iau inima-n dinți și să te invit și la noi acasă, la TVR.

Mă împinge spre asta, dragă DNA, disperarea locatarului care vede cum locuința sa de-o viață se umple de bulinele roșii ale unei prăbușiri iminente, cum cutremure înspăimântătoare îi amenință locul în care a trăit decenii, în care a crezut, și-a investit cei mai frumoși ani și toate energiile creatoare..Iar acum acest loc riscă să se surpe.

Și nu din cauza gradelor de pe scara Richter – cu toate că și cu groaza lor în sân urcă zilnic, în turnul Televiziunii, sute de suflete – ci din cauza unor netrebnici ticăloși, care, lăfăindu-se vremelnic în fotolii confortabile, și-au bătut joc de casa noastră. De munca noastră. De noi. De ceea ce a însemnat brandul nostru, decenii în șir.

Vino, dragă DNA-ule și ridică și tu bariera de la Pangratti, răscolește-ne trecutul și dibuiește-i pe „imaculații” care ne-au batjocorit instituția, care au umplut-o și de datorii, dar și de rușine și care par acum că au intrat în pământ, confirmând spusele proverbului „nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase”.

Readu-ne demnitatea muncii noastre, ajută-ne să înțelegem de ce noi, mâna asta de oameni care chiar ardem pentru această instituție, care ne dăruim telespectatorilor noștri, care stăm cu mâna întinsă pe la alții, umilindu-ne într-un mod imaginabil doar pentru a ne putea face meseria, de ce noi, ăștia, puțini în fapt, trebuie să ducem în spinare cohorte întregi de „pile” , aduse nouă pe cap de conduceri efemere și plantate pe scandaloase ștate de plată?

De ce trebuie să creem, de ani buni, sub apăsarea verdictului „nu mai sunt bani”, când bani au fost mereu, dar numai pentru alții, iar cei mai mulți dintre noi ne-am făcut conștiincioși treaba din nimic, făcându-l să și pocnească, am muncit cu suflet și am cheltuit cu măsură? Unde sunt, totuși, banii instituției noastre?

…Am întrebat sute de oameni din TVR: cameramani, electricieni, șoferi, redactori, scenografi, regizori, mașiniști și alții asemeni lor dacă nu știu de ei; și-au întors pe dos buzunarele și sufletele : cică nu ei au luat milioanele de Euro care nu mai sunt. Nu și-au însușit salarii nemeritate, nu au vânturat bugete astronomice pentru producții de nimic, nu și-au încasat comisioane dolofane pentru „afaceri” suspecte.. Au rămas, mai toți, la fel de săraci precum au fost la angajare.

Știu, sună patetic…Imaginea TVR-ului a fost, voit, atât de terfelită, încât orice spun eu acum, poate fi întors împotriva noastră. A mea și a colegilor mei. Să știi însă, DNA-ule drag, că acuzația că noi „mâncăm banii românilor” ne doare nespus. Căci majoritatea dintre noi ne facem meseria în condiții jenante, umilitoare. Doar dragostea pentru această profesie și respectul față de telespectatori mai ține în viață emisiunile noastre.

Așa părfuite cum sunt, cu decoruri de doi lei și invitați care ne calcă pragul mai mult din prietenie și nostalgii…Emisiunile pe care le facem se depărtează mult de cele pe care ȘTIM să le facem, iar lucrul acesta ne macină foarte tare. E ca și cum ai în față copilul tău, care e foarte bolnav, și nu-l poți lua în brațe, pentru că cineva ți-a legat mâinile la spate… Noi nu suntem niște ticăloși și nu vrem ca toți cei din jur să ne trateze ca pe niște ticăloși. Ba mai mult, dragă DNA-ule,vrem și noi, mai mult decât orice, să-i vedem legați pe vinovați. Pe ei, și pe cei care ni i-au tot pus în cârcă.

Ajută-ne să-i găsim, apoi leagă-i fedeleș și du-i acolo unde le e locul, împingându-i să mărturisească, negru pe alb, felul în care ne-au sărăcit, ne-au batjocorit pe ascuns, ne-au sugrumat ratingurile și pofta de muncă, respectul de sine și speranțele. Vrem să-i arătăm cu degetul, să povestim despre ei în jurnalele noastre de știri și să ne simțim răzbunați pentru anii de umilințe la care ne-au condamnat.

De aceea, dragă DNA-ule,te rog acum, pleacă-ți atenția, măcar puțin, și asupra noastră, cât încă mai existăm..

…Căci, deși îndăratul său se ascunde destulă disperare, zidul instituției noastre încă mai stă în picioare. Ajută-ne, dragă DNA, să-i punem la el pe cei care ne-au furat Televiziunea Română!”

Sursa: femeide10.ro/scrisoare-deschisa-catre-dna

Reclame
Acest articol a fost publicat în tvr. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Scrisoare deschisă către DNA

  1. stiri9media zice:

    Chiar daca ALMASAN nu vorbeste româna cu accent englezesc, problema ei tine de promovarea gretoasă a sponsorizărilor. Oare ce mesaj transmite personajul din NE VEDEM LA TVR care s-a specializat in plimbarea cadourilor prin studio? http://www.tvrplus.ro//editie-ne-vedem-la-tvr-438076

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s