Angajări ilegale la televiziunea publică. Reacția TVR

IMPORTANT! O parte din judecătorii din dosarele privind concedierea colectivă au respins contestațiile și pentru motivul ca SRTV este instituție publică și deci o parte din articolele din Codul Muncii invocate de avocați nu sunt aplicabile (în special la Cluj-Napoca). Vezi Exemple de hotărâri

Pe 30 decembrie, în febra cumpărăturilor pentru Anul Nou,  Evenimentul Zilei a publicat un articol despre ilegalitățile din SRTV, despre deturnarea serviciului public de televiziune de către un grup infracțional organizat, prin interpretarea greșită a Legii 41/1994.

http://www.evz.ro/angajari-ilegale-la-nu-este-la-prima-controversa-publica-televiziunea-publica.html

SRTV este serviciu public și nu serviciu privat de televiziune. România este și trebuie să rămână republică și nu o cloacă feudală, monarhistă și religioasă, un „jurassic park” pentru corporațiile străine și vreo 200 de romglezi locali.

In articolul din Evenimentul Zilei este precizat că:

Legea prevede că ocuparea unui post, vacant sau chiar temporar vacant, se supune condiţiilor prevăzute de H.G. nr.286/2011 astfel: „Art. 1 – Ocuparea unui post vacant sau temporar vacant, corespunzător unei funcții contractuale, se face prin concurs sau examen, în limita posturilor vacante sau temporar vacante prevăzute în statul de functii”.

De asemenea, prin articolul 7, modificat şi completat prin H.G. 1027/2011, se prevede modalitatea de anunţare a acestor posturi, astfel: „Autoritatea sau instituția publică organizatoare are obligația să publice [….] cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru prima probă a concursului pentru ocuparea unui post temporar vacant, anunţul privind concursul în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, într-un cotidian de largă circulație, precum și la sediul acesteia. Dacă autoritatea sau instituţia publică are pagină de internet, afișarea se face și pe această pagină, la secţiunea special creată în acest scop”.>

Materialul conține și poziția oficială a conducerii televiziunii publice  și ar putea fi folosit în instanță:

„Hotărârile de Guvern invocate în articol (HG 286/2011* şi HG 2027/2011*) fac referire la „sectorul bugetar plătit din fonduri publice”. Televizinea Română nu este o autoritate publică în sensul legii, ci o instituţie care îşi desfăşoară activitatea în regim concurenţial, sub controlul unei autorităţi publice, conform unei legi speciale – Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv.

Angajările pe perioadă determinată pentru posturile temporar vacante – suspendate temporar în cazul concediilor de creştere a copilului, detasări, suspendări la cerere pentru studii etc. – se pot face în baza unui referat al şefului structurii, aprobat de preşentele-director general/director general interimar.”

Răspunsul oficial al SRTV este diferit INSĂ de procedurile privind angajarea publicate pe intranet (intern.tvr.ro) : „Angajarea în SRTv se face prin concurs sau examen„.

In subsolul procedurii privind angajarea in SRTV  apare mentiunea: 

 „Acest document este proprietate a Societăţii Române de Televiziune.
  Utilizarea fără acordul scris al proprietarului nu este permisă.”

😦       😦

Pe site-ul tvr.ro există rubrică specială pentru anunțarea angajărilor în TVR, dar care nu este folosită.   Transparenta este ZERO.

Reclame