Despăgubiri morale. Cazuri acceptate

Raport 2013

Din RAPORTUL FREEEX 2013, pag. 65

Potrivit art. 253 alin. (1) şi (2) din Codul muncii, angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un astfel de prejudiciu moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.

Numeroase decizii de respingere a cererii de acordare a daunelor morale sunt motivate de faptul ca anularea deciziilor de sanctionare nelegale, alaturi de reintegrarea in munca a salariatului, (cand este cazul) si plata salariilor corelative reprezinta o reparatie suficienta si echitabila.

Practica instantelor este constanta in respingerea cererilor de acordare a daunelor morale.

Exista si decizii in care instantele considera cererile de acordare a daunelor morale intemeiate.

Spre exemplu, in cazul in care salariatul a dobandit o boala profesionala din cauza conditiilor improprii de la locul de munca, cand au fost dovedite presiuni ale angajatorului asupra salariatului pentru incetarea nelegala a raporturilor de munca, sau cand angajatorul a emis multiple decizii de concediere nelegale cu privire la acelasi salariat.

La nivel international, astfel de despagubiri au fost acordate cand deciziile de sanctionare au fost luate de angajator intr-o forma ce a reprezentat un abuz de putere, cand o decizie manageriala a fost discriminatorie fata de un anumit salariat, cand angajatorul si-a incalcat obligatia de confidentialitate fata de anumite date cu caracter personal ce il priveau pe salariat, cand angajatorul nu si-a motivat decizia de a respinge anumite aparari formulate de salariat,  arată presa de specialitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s